Bolag24 Logo Vit
BOLAG24

Kommanditbolag

Hur fungerar ett kommanditbolag?

Ett kommanditbolag kan bland annat teckna avtal, ha anställda och ägare saker. Går du i tankarna att starta ett kommanditbolag är det säkert lättande för dig att veta att det inte finns krav på startkapital. Man kan registrera kommanditbolaget på verksamt.se för att få tillgång till ett organisationsnummer.

Registreringen kommer dock aldrig att godkännas om du är försatt i konkurs, har näringsförbud eller har en förvaltare enligt föräldrabalken. Det existerar dock ingen 18-årsgräns för att starta företaget. Är du under 18 är du istället tvungen att be om ett intyg från dina förmyndare för att kunna starta bolaget.

Revisorkrav.

Olika bolagsformer kräver olika mycket redovisningsarbete. 

Äger man ett kommanditbolag behöver man dock inte lämna in en årsredovisning till Bolagsverket såvida man inte är ett stort kommanditbolag eller ett med juridiska personer som delägare.

Det är också vanligt att bolaget oftast inte behöver ha en revisor, en kostnad man därmed sparar in på.

Ett kommanditbolag är en typ av företag som består av både allmänna och särskilda delägare. En fördel med ett kommanditbolag är att särskilda delägarna bara är ansvariga för företagets skulder upp till det belopp som de har satt in som kapital i bolaget. Detta innebär att särskilda delägarna inte riskerar att förlora sina personliga tillgångar om företaget går i konkurs. En annat fördel med ett kommanditbolag är att det är ett flexibelt och skalbart företagsform, vilket gör att det lämpar sig för företag av alla storlekar.

Det är också lättare att få nya delägare att gå med i ett kommanditbolag än vad det är i andra företagsformer Fördelarna med ett kommanditbolag är många beroende på din verksamhet. Här listar vi de viktigaste:

  • Inget krav på startkapital
  • Eget organisationsnummer
  • Kommanditdelägaren riskerar endast sin insats.

Det finns även ett par viktiga nackdelar att tänka på:

  • Komplementären har ett ekonomiskt ansvar för bolagets skulder.
  • Beskattningen görs i ägarnas privata deklaration
  • Det går inte att utträda ur bolaget utan att samtliga delägare godkänner det.